środa, 2 października 2013

Ciasto śliwkowe gdy jesień za oknem czyli pochwała męskich pomysłów

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na szybkie i łatwe ciasto śliwkowe.
Będąc na wakacjach, mój szwagier Bernard często nam je serwował. 
W całym domu od rana unosił się zapach pieczonych śliwek i wanilii.
Jak miło kiedy mężczyźni o nas dbają!
Ciasto wyjątkowo proste do wykonania i smaczne do jedzenia.
A przecież o to nam w kuchni chodzi, by było szybko i pysznie ;-)

Składniki:
i tu Was zaskoczę ...ciasto francuskie w rolce, kupujemy w Lidlu lub innym sklepie
ok. 70 -80dkg śliwek węgierek lub innych śliwek
około 6 łyżek cukru trzcinowego, może być też biały
1 torebka cukru waniliowego
kruszonka do posypania śliwek
Wykonuję ją zagniatając palcami 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki mąki.





  Żaroodporne naczynie lub blachę wykładamy ciastem pozostawiając od spodu papier,
  w który było   zawinięte. 
  Dzięki temu nie trzeba smarować blachy, co ucieszy wiele z pań. 
  Tego właśnie nie lubię robić, gdy coś wypiekam.




      Miałam dwa rodzaje śliwek i wykorzystałam je w takim dekoracyjnym układzie.




Gdy ciasto posypiemy cukrem, robimy kruszonkę i nią dekorujemy z wierzchu.
Całość zapiekamy w 180 stopniach przez około25-30 minut przy włączonym termoobiegu.


posypane kruszonką

Prawda, że proste?
A zatem Panie i Panowie do dzieła!
Śliwkowe słodkości wypiekać zacząć czas :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję pięknie za każdy zostawiony tu komentarz :)