Będąc na wakacjach, mój szwagier Bernard często nam je serwował.
W całym domu od rana unosił się zapach pieczonych śliwek i wanilii.
Jak miło kiedy mężczyźni o nas dbają!
Ciasto wyjątkowo proste do wykonania i smaczne do jedzenia.
A przecież o to nam w kuchni chodzi, by było szybko i pysznie ;-)
Składniki:
i tu Was zaskoczę ...ciasto francuskie w rolce, kupujemy w Lidlu lub innym sklepie
ok. 70 -80dkg śliwek węgierek lub innych śliwek
około 6 łyżek cukru trzcinowego, może być też biały
1 torebka cukru waniliowego
kruszonka do posypania śliwek
Wykonuję ją zagniatając palcami 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki mąki.
Żaroodporne naczynie lub blachę wykładamy ciastem pozostawiając od spodu papier,
w który było zawinięte.
Dzięki temu nie trzeba smarować blachy, co ucieszy wiele z pań.
Tego właśnie nie lubię robić, gdy coś wypiekam.
Miałam dwa rodzaje śliwek i wykorzystałam je w takim dekoracyjnym układzie.
Gdy ciasto posypiemy cukrem, robimy kruszonkę i nią dekorujemy z wierzchu.
Całość zapiekamy w 180 stopniach przez około25-30 minut przy włączonym termoobiegu.
posypane kruszonką |
Prawda, że proste?
A zatem Panie i Panowie do dzieła!
Śliwkowe słodkości wypiekać zacząć czas :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję pięknie za każdy zostawiony tu komentarz :)