Krzątać się po kuchni, ważyć, mierzyć, przelewać, obierać, doprawiać...
Czytać przepisy, przerabiać stare, upraszczać skomplikowane, wymyślać całkiem nowe, własne.
Wyczarowywanie potraw jest wspaniałe, daje mi dużo przyjemności i odprężenia.
A najprzyjemniejsze jest smakowanie, delektowanie się każdym kawałkiem stworzonego dzieła.
Będąc dziś na spacerze myślałam o jesiennych daniach, o tych które lubię najbardziej.
Olśnienie...
zupa krem z dyni...moja ukochana :-)
Pomyślałam, że to najwyższy już czas, by ją ugotować.
Szybkie zakupy w sklepiku i do dzieła!
DD czyli dekoracyjne dynie ;-) |
Składniki:
- ok. 1/2kg obranej dyni (można eksperymentować z różnymi gatunkami dyni)
- 5-6 obranych ziemniaków
- warzywa na wywar: 1 średniej wielkości por, liście selera, 1-2 marchewki,
- 100 ml śmietany do zupy 18%
- ok.1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
- lubczyk,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony
- prażone pestki dyni lub słonecznika
Gotujemy wywar z warzyw.
Obieramy dynię i ziemniaki w kostkę.
Całość zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy i nadal gotujemy, aż dynia i ziemniaki zmiękną.
Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Gdy zupa lekko wystygnie przecieramy ją malakserem.
Podawać polaną olejem z orzechów włoskich, posypaną prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Zupa jest pyszna, pożywna i szybka w wykonaniu.
A o to nam przecież chodzi ;-)
Jeśli jeszcze nigdy jej nie gotowaliście, gorąco polecam.
W następnym poście zdradzę Wam przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto marchewkowe.
Miłośnicy piernika będą zadowoleni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję pięknie za każdy zostawiony tu komentarz :)