Był pyszny więc postanowiłam poszukać przepisów i zrobić podobny.
W internecie można znaleźć mnóstwo podpowiedzi i informacji dotyczących wypiekania tego chleba.
Lubię wyszukiwać takie przepisy-perełki, gdzie w sposób prosty, szybki i mało skomplikowany, robi się coś pysznego.
Oprócz walorów smakowo-zapachowych, chleb posiada właściwości zdrowotne.
Zawartość babki płesznik (naturalnego błonnika) skleja ziarna z resztą produktów oraz działa wspaniale na jelita, regulując trawienie.
Chleb można modyfikować według uznania, dodając swoje ulubione składniki.
Wspaniałe jest to, że chleb ten długo zachowuje świeżość i gdyby nie to, że jest wyjątkowo pyszny, mógłby leżeć nawet tydzień.
Zachęcam do wypróbowania i polecam szczerze życząc pięknej soboty :-)
![]() |
babka płesznik |
Składniki na małą foremkę keksową
- 140 g ziaren słonecznika
- 80 g siemienia lnianego
- 60-80 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (nie trzeba obierać ze skórki)
- 150 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki amarantusa (może być ekspandowany) czasami zastępuję go sezamem
- 4 łyżki sproszkowanych nasion babki płesznik
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 1-2 łyżki miodu rzepakowego lub syropu klonowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- ok. 350 ml wody
- 1 łyżka nasion goji, czasami wrzucam łyżeczkę czarnuszki
W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Olej kokosowy i miód lekko rozgrzewam w małej ilości wody do rozpuszczenia.
Wlewam do suchych składników z resztą wody, bardzo dokładnie mieszam, aż masa zgęstnieje i odstawiam na ok. 2 godziny.
Piekę w silikonowej foremce przez około 20-30 minut w 170 stopniach C.
Po tym czasie wyjmuję delikatnie z formy, odwracam do góry dnem i dopiekam jeszcze ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni C.
Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia, choć naprawdę trudno się oprzeć, by nie skosztować go od razu.
Apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję. Często - gęsto też sama piekę chleb, gdyż te kupne nie do końca mi pasują. Szczególnie lubię ten zapach :)
Ściskam cieplutko
Do tej pory wypiekałam chleby na zakwasie z różnymi gatunkami mąki. Teraz, chleb samo ziarno jest dla mnie numer jeden.
UsuńPolecam Ci Ewuniu :-)
Buziaki
Potwierdzam, chlebek ziarno - pierwsza klasa. Zdrowy, smaczny i pieknie pachnie. Dziekujemy Doris na podzielenie sie przepisem i czekamy na nastepne GP
OdpowiedzUsuńbędą i inne, muszę się tylko sprężyć ;-))))
UsuńSame ziarenka ...wierzą że jest pyszny. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :-).
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam wykonanie chlebka, bo pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam