niedziela, 25 maja 2014

Ciasto z rabarbarem na niedzielne popołudnie

 Na straganach owoców coraz więcej. Dorodne i słodkie już truskawki, czereśnie, rabarbar kuszą do kulinarnych wyzwań.
Zaczyna się więc najlepszy czas na wypiekanie wspaniałych ciast.
Niedzielne popołudnie. W moim domu unosi się zapach rabarbarowego przysmaku.
Chrupiąca, słodka beza z uprażonymi płatkami migdałowymi w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem, dają rozkosz podniebieniu.
Przepis bardzo prosty, a ciasto wyśmienite.
Takie jak lubię.
Czy ktoś spróbuje je wykonać?
Zapraszam do kuchni ;-)

Składniki:
Ciasto
20 dkg masła
250 dkg mąki krupczatki zmieszanej z mąką tortową
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
Nadzienie
1 kg rabarbaru
1 cukier waniliowy podwójny
5 łyżek drobnego cukru
3 łyżki miodu
garść suszonej żurawiny
Wykonanie
Zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę i wstawić na 30 minut do lodówki.
Z czterech białek ubić pianę, dodać szczyptę soli i 1 szklankę cukru.
Uprażyć na suchej patelni 10 dkg płatków migdałowych.
1 kilogram rabarbaru obranego ze skórki i pokrojonego na 2-3 centymetrowe kawałki przesmażyć na patelni, dodając resztę składników z nadzienia.
Po przestygnięciu masę rabarbarową rozłożyć na cieście, położyć pianę z białek, posypać płatkami migdałowymi i piec około 60 minut (w nagrzanym już piekarniku), w temperaturze 150 stopni C.
A potem…potem pozostaje nam już tylko przyjemne rozkoszowanie się ciastem do ostatniego okruszka.
Miłego tygodnia Wam życzę :-)







6 komentarzy:

  1. Jakie ciasto!
    Ciagle musze piec znowych przepisow, bo blogowiczki kusza;) Ty tez;)
    Uwielbiaa prazone migdaly:)
    Dam znac, jak wyszlo:)
    Serdecznosci;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały prażone uwielbiam więc dodaję je do wielu potraw słodkich i słonych. Po cieście pozostało tylko wspomnienie ;)
      Pozdrawiam Cię Kasiu

      Usuń
  2. Oh, what a sweet temptation!!! Have some rhubarb left! Thank you for the delicious way to make it! And: thank you for you very sweet visit and you lovely comment!
    Have a wonderful time
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elisabeth, Indeed rhubard cake its a sweet tempation. I was gone after 1 hour which means the cake is very delicious. Im sure you'd love it!

      Usuń
  3. Pyszności. Na widok ciasta cieknie ślinka.
    Bezowa pierzynka i prażone migdały to prawdziwa poezja.
    Cudowne zdjęcia.
    Życzę Ci miłego tygodnia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystkie ciasta sezonowe z dużą ilością owoców. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a najszybciej…znikają z talerzy ;-)
    Pięknego tygodnia, pełnego przysmaków

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję pięknie za każdy zostawiony tu komentarz :)