sobota, 15 marca 2014

O moim ulubionym chlebie słów kilka

Jakiś czas temu kupiłam w piekarni chleb z samego ziarna.
Był pyszny więc postanowiłam poszukać przepisów i zrobić podobny.
W internecie można znaleźć mnóstwo podpowiedzi i informacji dotyczących wypiekania tego chleba.
Lubię wyszukiwać takie przepisy-perełki, gdzie w sposób prosty, szybki i mało skomplikowany, robi się coś pysznego.
Oprócz walorów smakowo-zapachowych, chleb posiada właściwości zdrowotne.
Zawartość babki płesznik (naturalnego błonnika) skleja ziarna z resztą produktów oraz działa wspaniale na jelita, regulując trawienie.
Chleb można modyfikować według uznania, dodając swoje ulubione składniki.
Wspaniałe jest to, że chleb ten długo zachowuje świeżość i gdyby nie to, że jest wyjątkowo pyszny, mógłby leżeć nawet tydzień.
Zachęcam do wypróbowania i polecam szczerze życząc pięknej soboty :-)



babka płesznik


Składniki na małą foremkę keksową

  • 140 g ziaren słonecznika
  • 80 g siemienia lnianego
  • 60-80 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (nie trzeba obierać ze skórki)
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki amarantusa (może być ekspandowany) czasami zastępuję go sezamem
  • 4 łyżki sproszkowanych nasion babki płesznik 
  • 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 1-2 łyżki miodu rzepakowego lub syropu klonowego 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • ok. 350 ml wody
  • 1 łyżka nasion goji, czasami wrzucam łyżeczkę czarnuszki
W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Olej kokosowy i miód lekko rozgrzewam w małej ilości wody do rozpuszczenia.
Wlewam do suchych składników z resztą wody, bardzo dokładnie mieszam, aż masa zgęstnieje i odstawiam na ok. 2 godziny.
Piekę w silikonowej foremce przez około 20-30 minut w 170 stopniach C.
Po tym czasie wyjmuję delikatnie z formy, odwracam do góry dnem i dopiekam jeszcze ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni C.
Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia, choć naprawdę trudno się oprzeć, by nie skosztować go od razu.














6 komentarzy:

  1. Apetyczny :)
    Przepis na pewno wypróbuję. Często - gęsto też sama piekę chleb, gdyż te kupne nie do końca mi pasują. Szczególnie lubię ten zapach :)
    Ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory wypiekałam chleby na zakwasie z różnymi gatunkami mąki. Teraz, chleb samo ziarno jest dla mnie numer jeden.
      Polecam Ci Ewuniu :-)
      Buziaki

      Usuń
  2. Potwierdzam, chlebek ziarno - pierwsza klasa. Zdrowy, smaczny i pieknie pachnie. Dziekujemy Doris na podzielenie sie przepisem i czekamy na nastepne GP

    OdpowiedzUsuń
  3. Same ziarenka ...wierzą że jest pyszny. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze polecam wykonanie chlebka, bo pyszny i zdrowy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję pięknie za każdy zostawiony tu komentarz :)